Hoe ga je om met een liesblessure?

  • Geplaatst op
  • Door Rowena
  • Geplaatst in Blessure, Lies
Hoe ga je om met een liesblessure?

Een blessure in de lies kan ontstaan bij intensief sporten. Met de volgende tips kan je deze blessure verhelpen en voorkomen.

Wat wordt er verstaan onder een liesblessure?

Een liesblessure is een relatief 'ingewikkelde' blessure. Dit komt doordat er in de liesstreek relatief veel spieren en pezen zitten die een rol kunnen spelen bij de blessure. Wij verstaan eronder dat je pijn hebt in je lies, die zowel een chronische als acute oorzaak kan hebben.

Klachten tijdens een liesblessure

Deze blessure doet meestal pijn als je begint met sporten, om af te nemen na de warming-up. Na je sportsessie kan de pijn weer op komen zetten.

Hoe ontstaat een liesblessure?

Een liesblessure kan ontstaan door een actute reptuur (scheur) in de streek van de lies, of door overbelasting. Overbelasting in de liesstreek kan ontstaan door eenzijdige bewegingen en sporten in combinatie met zwaar werk. Het te snel en teveel overbelasten van je spieren kan ook een rol spelen. Deze blessure (zowel acuut als chronisch) komt relatief veel voor bij atletiek, hordelopen, hockey en hoogspringen.

Hoe voorkom je een blessure in je lies?

Een blessure in je lies kan je voorkomen door het goed trainen van de schuine buikspieren. Ook zijn goede schoenen met goede grip op de ondergrond belangrijk. Tot slot blijft een goede warming-up altijd een pré als je intensief sport. Hiermee voorkom je het te snel overbelasten van je spieren.

Behandeling van een liesblessure

Heb je een scheur in de liesregio, dan zal je een (korte) periode totale rust moeten nemen om goed te herstellen. Heeft de scheur in de spier net plaatsgevonden, dan kan je koelen met ijs of een verkoelende gel. Een fysiotherapeut kan vervolgens helpen met oefeningen en dwarse fricties om het spierherstel in gang te zetten. Bij overbelasting van de liesstreek kan je het beste een gedoseerd trainingsprogramma volgen en naar de fysiotherapeut gaan voor een behandeling met dwarse fricties.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »