Voorkomen en genezen van een hielblessure

Voorkomen en genezen van een hielblessure

Je blijkt een hielblessure te hebben. Vervelend, maar je kan er goed vanaf komen. Hier lees je alle tips en trucs om te voorkomen en genezen.

Wat is er aan de hand tijdens een blessure aan de hiel?

Deze blessure heeft te maken met de peesplaat die onder je voetzool loopt. Deze peesplaat loopt vanaf je hak tot aan je tenen. Bij een overbelasting van de aanhechting van deze peesplaat, spreek je van een hielblessure.

Hoe merk je dat je deze blessure hebt?

Tijdens een blessure van de hiel ervaar je een scherpe pijn onder de hiel. Deze neemt toe tijdens staan of lopen. Soms zwelt het gebied rond je hiel op. De pijn kan ook optreden als je wakker wordt, als je lang gezeten hebt, of na het sporten.

Waardoor ontstaat een blessure aan je hiel?

Wat er gebeurt tijdens het ontstaan van de blessure, is dat er microscheurtjes zijn ontstaan in de peesplaat onder je voet. Als deze bindweefselplaat teveel belast wordt, genezen deze scheurtjes niet goed. Er ontstaat dan zwak weefsel onder je voet, of een grotere scheur. Deze blessure ontstaat makkelijker bij sporters die veel springen (volleybal, tennis) en ook overgewicht, platvoeten en holvoeten kunnen de kans op deze blessure vergroten.

Blessure aan je hiel voorkomen

Het is is belangrijk om de schoenen die je draagt regelmatig af te wisselen. Het is belangrijk je goede schoenen draagt, zowel tijdens als buiten het sporten. Loop je hard of doe je aan bijvoorbeeld volleybal, dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan een goede warming-up en cooling down.

Hoe kan je een blessure aan je hiel genezen?

Zodra de ergste pijn en zwelling verdwenen zijn, kan je rustig gaan opbouwen met bewegen. Revalideren kan je het beste doen door te beginnen met oefeningen van je kuitspieren. Dit kun je opbouwen. Gaat dit goed, dan kun je vervolgens je sport weer voorzichtig opbouwen.

Welke producten helpen bij deze blessure?

Voor een blessure aan de hiel zijn speciale hakverhogingen met extra ruimte op de pijnlijke plekken verkrijgbaar. Ook zijn er nachtspalken die de enkel 's nachts in de neutrale stand houden om de hiel te ontlasten.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »