Wat te doen bij een Jumpers Knee?

  • Geplaatst op
  • Door Rowena
  • Geplaatst in Blessure, Knie
Wat te doen bij een Jumpers Knee?

Spierpijn is vervelend. Drukpijn en stijfheid in de knie die ook tijdens en buiten het sporten om nadrukkelijk aanwezig zijn kunnen wijzen op een jumpers knee of springers knie. Wat is springers knie? Hoe voorkom je deze veel voorkomende blessure. Als je eenmaal een springers knie hebt, hoe kom je er dan weer vanaf?

Wat is jumpers knee?

Wat is springers knie en als je niet springt krijg je het dan niet? De blessure komt inderdaad veel voor bij sporten waarbij veel gesprongen wordt, maar komt ook veel voor bij andere sporten. De jumpers knee is een overbelasting van de patella pees.

Hoe voorkom je een jumpers knee?

De jumpers knee wordt veroorzaakt door een overbelasting van de pees. Om dit te voorkomen zijn er drie zaken waarop u kunt letten. Zorg allereerst voor goede schoenen. Ook al zitten de oude schoenen fantastisch, ze zijn na 500 tot 750 kilometer versleten. Ten tweede zorg je voor een opbouw in de belasting van de pees. Vaak komt deze blessure in het begin van het seizoen voor omdat men de pees gelijk enorm gaat belasten. Als laatste kies voor bosgrond als de training uit hardlopen bestaat. De bosgrond is naast de schoenen van belang omdat deze grond lichtelijk mee veert waardoor grote klappen op de pees worden voorkomen.

Wat is de behandeling tegen jumpers knee?

De behandeling tegen springers knie is voornamelijk rust houden. Op korte termijn kan de pijn aan de pees iets verzacht worden door een zwachtel. Ook kunnen ontstekingsremmers zoals diclofenac of ibuprofen de pijn verlichten. Ook worden PRP (Platelet Rich Plasma) injecties gebruikt. In enkele gevallen is een operatie de uitkomst. Het succes is niet gegarandeerd echter en het herstel is lang en moeizaam.

Op tijd onderkennen is key

Het op tijd onderkennen van een jumpers knee is heel belangrijk. Ga niet zomaar uit van een spierpijntje dat wel weer weggaat. Als het bekend is zijn er veel mogelijkheden om een springers knie te voorkomen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »