Een blessure hardlopen door overbelasting, te veel trainen of een verkeerde houding

  • Geplaatst op
  • Door Rowena
  • Geplaatst in Blessure
 Een blessure hardlopen door overbelasting, te veel trainen of een verkeerde houding

Een blessure hardlopen voorkomen of bestrijden? ApotheekEnSport.nl heeft een breed aanbod braces, verzorgingsproducten en spierstimulerende sportkleding

Hardlopen is een populaire sport. Het draagt bij aan een goede fysieke gezondheid en geestelijk welzijn. Circa 2 miljoen Nederlanders lopen regelmatig hard. Hardlopen is echter een sport met een grote kans op blessures. Een blessure hardlopen ontstaat meestal door overbelasting, te intensief trainen of een verkeerde loophouding. ApotheekEnSport.nl heeft een breed assortiment verzorgingsproducten, braces en spierstimulerende sportkleding om een blessure hardlopen te voorkomen of te bestrijden.

Hardlopen is een van de meest blessuregevoelige sporten

Hardlopen is een blessuregevoelige sport. Je knieën, voeten, scheenbenen en achillespezen worden tijdens de herhaalde loopbeweging met landing en afzet continu belast. Meestal ontstaan de klachten geleidelijk en nemen deze steeds meer toe. Vaak begint het met stijfheid en irritatie van spieren en pezen en leidt het uiteindelijk tot aanhoudende pijn.

Hardloopklachten kunnen zich op vele manieren openbaren

De klachten kunnen zich op vele manieren uiten. Veelvoorkomende blessures bij hardlopen zijn een achillespeesblessure, lopersknie met kniepeesontsteking en soms kraakbeenklachten, shin splints (beenvliesontsteking aan het scheenbeen) en hielspoor, ofwel pijn onder het hielbeen. Daarnaast kan door te vaak en te langdurig hardlopen een stressfractuur in de voet ontstaan of een acute blessure hardlopen zich aandienen, zoals een verzwikte of verstuikte enkel en een spierverrekking of spierscheuring in de hamstring of kuitspier.

Maatregelen nemen om een blessure hardlopen te voorkomen

Een acute blessure hardlopen toont zich door een zwelling en felle pijnscheut, een chronische blessure hardlopen gaat vaak gepaard met spierstijfheid, een warme en rode huid op de plek waar de pijn zich openbaart en een aangepast looppatroon ter vermijding van de pijn. Het risico op een blessure hardlopen wordt vergroot door een slechte of overgeslagen warming-up, een matige conditie, een verkeerde of te intensieve trainingsopbouw, een onnatuurlijke looptechniek of te veel hardlopen op harde ondergrond. Ook werken verkeerde of versleten schoenen en overgewicht een hardloopblessure in de hand.

Een blessure hardlopen kan door diverse maatregelen worden voorkomen. Kies de juiste hardloopschoenen met goede schokdemping en stabiliteit, doe een goede warming-up en regelmatig spierversterkende oefeningen en zorg voor een goede trainingsopbouw. Een betere, natuurlijke loophouding en voldoende rustmomenten tussen de trainingen en wedstrijden dragen ook bij aan het voorkomen van hardloopblessures.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »