Een knieblessure, wat nu?

  • Geplaatst op
  • Door Rowena
  • Geplaatst in Blessure, Knie
Een knieblessure, wat nu?

Als je last hebt van een knieblessure, dan kun je hier lezen wat de symptomen zijn, hoe deze blessure veroorzaakt wordt en hoe je deze kunt behandelen.

Een knieblessure behoort tot de meest voorkomende lichamelijke problemen bij onder andere hardlopen. Je knieën hebben tijdens het lopen dan ook heel wat te voortduren. We leggen je hier uit welke symptomen er optreden, wat de oorzaken zijn en hoe je deze blessure het beste kunt
behandelen.

Symptomen, oorzaak en behandeling

Er twee verschillende vormen van knieblessures te onderscheiden: pijn die je voelt aan de buitenzijde van je knie (tractus iliotibialis frictiesyndroom) en pijn die je aan de voorzijde van je knie voelt (patellofemoraal pijnsyndroom of ook wel anterior knee pain genoemd). Hoewel de symptomen verschillen, lijken de oorzaken en de behandeling van deze blessures sterk op elkaar.

Symptomen van een knieblessure

Bij een blessure aan de buitenkant van je knie voel je vooral pijn tijdens het hardlopen, die meestal verdwijnt als je stopt. Bij een blessure aan de
voorzijde van je knie heb je vaker last van pijn na het hardlopen; deze pijn voel je dan rond of achter de knieschijf. Bovendien voel je tijdens en
na het hardlopen extra pijn als je bijvoorbeeld een trap of helling oploopt.

Oorzaak van een knieblessure

Pijn aan de voorzijde van de knie ontstaat doordat je knieschijf met hoge druk over je bovenbeen beweegt. Als je pijn voelt aan de buitenkant van
je knie, dan is de pees en / of slijmbeurs die zich daar bevindt ontstoken. Een knieblessure wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van meerdere factoren.

Een belangrijke factor is overbelasting, zoals te intensief trainen of te vaak hardlopen. Een andere belangrijke factor is slechte of verkeerde schoenen.
Schoenen moeten ondersteunend en schokdempend zijn. Ook lichamelijke factoren zoals een beschadigde knieschijf, een verkeerde loophouding, of een gebrek aan spiermassa aan de achter- of voorzijde van je dijbeen kunnen een oorzaak zijn.

Behandeling van knieblessures

Bij de behandeling van een blessure aan je knie is de eerste belangrijke stap om de knie niet te overbelasten. Hardlopen, sporten en  kniebelastende werkzaamheden worden afgeraden. Daarnaast kan het behandelen van je geblesseerde knie met ijs voor verlichting zorgen. In beweging blijven is belangrijk. Een kniebrace kan hierbij helpen. Het verbetert het stabiliteitsgevoel in de knie. Pijnklachten zullen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Pas als je geen pijn meer voelt kan je het sporten weer rustig  opbouwen. Een fysiotherapeut kan je helpen een herhaling van de blessure  voorkomen.

Gelukkig is een knieblessure goed te behandelen als je je lichaam genoeg rust  geeft om te herstellen. Ga aan de slag met met een gespecialiseerde arts of fysiotherapeut om de kans op een nieuwe blessure sterk te verminderen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »