Gescheurde enkelband: Tips!

Gescheurde enkelband: Tips!

Sporten is zeer goed voor je gezondheid. Toch ligt een blessure tijdens het spelen altijd op de loer. Lees hier wat te doen met een gescheurde enkelband.

Sporten is zeer goed voor je gezondheid. Toch ligt een blessure tijdens het spelen altijd op de loer. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je tijdens een training of wedstrijd een verkeerde beweging maakt. Een pijnlijke blessure zoals een gescheurde enkelband kan het gevolg zijn. Met het volgen van enkele tips kun je een gescheurde enkelband voorkomen, of zo snel mogelijk genezen. Zo dien je goed rekening te houden met je eigen lichaam. Ook een warming-up is essentieel. In het genezingsproces draait het in belangrijke mate om goed afkoelen en rust houden.

Tip 1 - Een goede warming-up is essentieel

Een gescheurde enkelband kan behoorlijk pijnlijk zijn. Je voelt een scherpe pijn, en vrij snel ontstaat er een zwelling of bloeduitstorting aan de buitenzijde van de enkel. Toch kun je met een aantal maatregelen de kans op deze pijnlijke blessure voorkomen. Ten eerste is een goede warming-up ontzettend belangrijk. Minstens 10 minuten korte oefeningen doen voor het sporten zelf zorgt er namelijk voor dat er meer bloed in de spieren en pezen komt. Daardoor worden ze warmer en presteren ze beter.

Onderzoek naar het effect van warming-up

Enkele jaren geleden toonde een onderzoek van het gerenommeerde medische onderzoekstijdschrift ‘Archives of Pediatric Adolescent Medicine’ aan dat een warming-up echt effect heeft. Sporters met een goede warming-up hadden aanzienlijk minder blessures dan de groep mensen die meteen ging sporten.

Tip 2 - Hou rekening met je lichaam

Een sportblessure als een gescheurde enkelband is te voorkomen wanneer je rekening houdt met je lichaam. Sommige fanatieke sporters trainen of spelen bijvoorbeeld veel te lang door. Te zware training kan ervoor zorgen dat je enkel overbelast raakt. De kans op een gescheurde enkelband neemt daarmee toe. Ook bij vermoeidheidsklachten kun je beter iets rustiger aan doen. Door verminderde concentratie is de kans op een verkeerde beweging namelijk groter.

Tip 3 - Koel de gescheurde enkelband zoveel mogelijk af

Biofreeze

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is een gescheurde enkelband niet altijd te voorkomen. Soms is het simpelweg een kwestie van pech. Door slim te handelen kun je de blessure echter wel zo snel mogelijk genezen. Zo is het verstandig om de gescheurde enkelband zo vaak mogelijk te koelen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Biofreeze roller. Dit zorgt namelijk voor dat het vocht zo veel mogelijk wordt afgevoerd. Een goede vochtafvoer in combinatie met rust is essentieel in het genezingsproces.

Tip 4 - Zorg voor een goede vochtafvoer

Zorg er ook voor dat de enkel genoeg rust krijgt. Na het bezoek aan de arts krijg je waarschijnlijk tape rondom de enkelband. Deze kun je zelf aanbrengen, maar doe dit vooral niet te strak. In dat geval wordt de vochtafvoer juist afgekneld en duurt het genezen nog langer.

Tip 5 - Doe stabilisatieoefeningen

Tenslotte is het aan te raden om zo snel mogelijk oefeningen te gaan doen met je zwakke voet. Enige stabilisatieoefeningen kunnen het genezingsproces versnellen.

Tip 6 - Conclusie: Wees verstandig

Door verstandig te handelen kun je een gescheurde enkelband voorkomen of zo snel mogelijk genezen. Hou rekening met je lichaam en je eigen kunnen. Met behulp van bovenstaande tips is een vervelende blessure hopelijk voorgoed verleden tijd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »