Gescheurde kruisbanden, wat te doen?

Gescheurde kruisbanden, wat te doen?

Kruisbanden; van jongs af aan vertrouwen we op ze. Maar wat gebeurt er als we een knieblessure krijgen? Bijvoorbeeld gescheurde kruisbanden?

Kruisbanden; van jongs af aan vertrouwen we op ze, vanaf de dag dat we leren lopen. We denken er niet eens meer bij na, zo automatisch bewegen we onze voeten, onze boven- en onderbenen. En natuurlijk onze knieën, het scharnierende middelpunt. Maar wat gebeurt er als we een knieblessure krijgen? Bijvoorbeeld gescheurde kruisbanden?

Ineens kwetsbaar

Onze knieën zitten goed en efficiënt in elkaar. Kraakbeen tussen boven- en onderbeen zorgt voor een soepele scharnierfunctie. De knieschijf beschermt ons; elk kind dat ooit op zijn knieën valt, kan dat beamen. En onze kniebanden voorkomen verkeerde bewegingen. De binnenste en buitenste kniebanden stabiliseren onze knieën en voorkomen dat de knie opzij buigt. De twee andere kniebanden, de voorste en achterste kruisbanden houden het boven- en onderbeen in de juiste positie ten opzichte van elkaar. Helaas komen gescheurde kruisbanden vaker voor dan we willen.

Blessure aan de voorste kruisbanden

Van alle gescheurde kruisbanden is een blessure van de voorste kruisbanden de meest voorkomende. Door onzorgvuldige bewegingen of te hard neerkomen kunnen ze ofwel afscheuren, ofwel inscheuren. Wie dit meemaakt zal meteen voelen dat hij niet meer zeker op de benen staat. Vaak ontstaat er een zwelling en volledig stekken van je been is niet meer goed mogelijk.

Behandeling van deze blessure

De banden kunnen afgescheurd of ingescheurd zijn. Is de kruisband ingescheurd, dan is operatie niet in alle gevallen noodzakelijk. Vaak treedt herstel op bij voldoende rust en het niet meer belasten van de knie. Fysiotherapie kan tijdens het herstelproces enorm helpen en herstel bespoedigen. Overleg met je arts en fysiotherapeut wat je nodig hebt en welke hulpmiddelen je kunt gebruiken. Kijk voor mogelijke hulpmiddelen bijvoorbeeld op deze pagina.

Blessure aan de achterste kruisbanden

De achterste kruisbanden stabiliseren de knie zowel bij bewegingen voorwaarts en achterwaarts als bij draaiende bewegingen. Blessure van de achterste kruisbanden komt vrijwel altijd voor in combinatie met andere blessures. Wie dit meemaakt, weet en voelt dat er sprake is van een ernstige blessure. Vaak hoor je een luid knapgeluid en zal je knie binnen enkele uren opzwellen.

Behandeling van deze blessure

Deze ernstige blessure vraagt om onderzoek en oordeel van een specialist. Vrijwel altijd zal operatie door een orthopedisch chirurg noodzakelijk zijn. In veel gevallen is een MRI-onderzoek ook aangewezen.

Herstellen van gescheurde kruisbanden

Bauerfeind

Herstel van gescheurde kruisbanden, al dan niet met operatie, is een langdurige zaak. Geleidelijk, onder begeleiding van arts en fysiotherapeut, mag de belasting opgevoerd worden. Vaak mag je toch rekenen op zes weken tot een half jaar, afhankelijk van de ernst van de blessure. In de tussentijd is het goed om je knie zoveel mogelijk beschermd te houden en te ontzien met een brace. Benodigdheden voor herstel zijn online te krijgen bij Apotheek en Sport.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »