Ontdek de oorzaken, klachten en behandeling van een Hallux Valgus

  • Geplaatst op
  • Door Rowena
  • Geplaatst in Blessure, Teen
Ontdek de oorzaken, klachten en behandeling van een Hallux Valgus

Hallux Valgus, een standsafwijking van de grote teen, kan klachten opleveren. Meer over de oorzaak en behandeling van deze aandoening vind je hier.

Een Hallux Valgus is een aandoening waarbij de grote teen naar binnen toe staat en een knobbel aan de buitenkant van de voet ontstaat. Het komt regelmatig voor, maar levert niet altijd problemen op. Zonder de juiste maatregelen kan het echter veel pijn veroorzaken.

Wat is scheefstand van de grote teen?

Bij een scheefstand van de grote teen staat deze naar binnen toe gedraaid richting de andere tenen. Het middenvoetsbeentje van de grote teen is echter weer naar buiten toe gericht. Hierdoor ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet. Dit wordt ook wel een ‘bunion’ genoemd. Soms veroorzaakt deze aandoening klachten.

De oorzaak

Ten eerste kunnen erfelijke afwijkingen van de voet, hypermobiliteit of slappe spieren een standsafwijking van de grote teen veroorzaken. Hierdoor kan de teen namelijk makkelijker scheef gaan staan. Ten tweede heeft het dragen van de verkeerde schoenen invloed op het ontwikkelen van de aandoening. Vooral schoenen met een hoge hak of vernauwing bij de tenen verhogen het risico. Dit kan verklaren waarom vooral vrouwen last blijken te hebben van dit probleem.

Mogelijke klachten

Een standsafwijking van de grote teen kan verschillende klachten opleveren, zoals:

  • Pijn tijdens het lopen
  • Vergroeiing naastgelegen tenen
  • Rode, gezwollen ‘bunion’
  • Slijmbeursontsteking in de voet

De behandeling

Heb je last van pijn door deze aandoening of wil je achteruitgang voorkomen? Dan kan het belangrijk zijn speciale schoenen te dragen die een ergere scheefstand kunnen voorkomen en de pijn verlichten. Ook ondersteunende zooltjes kunnen hulp bieden. Daarnaast kun je een spalk dragen die de standsafwijking van de grote teen kan corrigeren. Voor nog wat extra ondersteuning om de scheefstand te verminderen kan tape gebruikt worden.

Scheefstand van de grote teen hoeft weinig hinder op te leveren. De standsafwijking kan echter wel pijn gaan veroorzaken. Het is daarom belangrijk goede schoenen te dragen. Wanneer de klachten verergeren kunnen spalken en tape uitkomst bieden.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »