Skiduim: herkennen, behandelen en genezen

  • Geplaatst op
  • Door Rowena
  • Geplaatst in Blessure
Skiduim: herkennen, behandelen en genezen

Een skiduim kan verschillende oorzaken hebben en is goed te verhelpen. Lees hier alles over de symptomen en het genezen van deze blessure.

Nu het weer wintersportseizoen is, is een skiduim een blessure die regelmatig voorkomt. Vervelend, maar goed op te lossen als je er op tijd
bij bent.

Wat is een skiduim?

Een skiduim kan het gevolg zijn van acuut of chronisch letsel (overbelasting) en kan meer oorzaken hebben dan overbelasting tijdens het wintersporten. De naam is dan ook wat verwarrend. Kort gezegd houdt dit letsel in dat het gewrichtsbandje van je duim is beschadigd. Dit gewrichtsbandje wordt ook wel "ligamentum collaterale ulnare" genoemd.

Wat zijn de oorzaken?

Deze blessure ontstaat door het veelvuldig oprekken van je gewrichtsbandje (dus overbelasting), of door een plotselinge klap of val. Een bekend voorbeeld is een skiër die valt en daarbij met zijn duim achter de skistok blijft hangen. Een ander voorbeeld is een hockeyer die valt en met zijn duim achter de hockeystick blijft hangen. De duim kan bijvoorbeeld ook door een bal geraakt worden en te ver naar buiten
knikken. Een uitgerekt duimgewrichtsbandje wordt ook wel 'jachtopzienersduim' genoemd en dan met name bij de variant die geleidelijk ontstaat. Vroeger ontwikkelden jagers klachten in hun duim als zij vaak de nek van dieren om moesten draaien, waardoor je deze benaming ook veel tegenkomt.

Symptomen

Je herkent een opgerekt duimgewrichtsbandje aan pijn aan de binnenkant van je duim. Ook kan je pijn ervaren bij bijvoorbeeld het opendraaien van een pot. Als het gewrichtsbandje een klap heeft gehad, kan je een zwelling of verkleuring waarnemen. Ook kan het duimgewricht instabiel aanvoelen. Als het duimgewrichtsbandje helemaal gescheurd is kan je je duim ongebruikelijk ver naar buiten toe bewegen. Dit heet een 'ruptuur' en in dit geval is er een operatie nodig voor genezing.

Genezen

Een uitgerekt duimgewrichtsbandje is meestal goed te herstellen met behulp van handfysiotherapie of door middel van een duimbrace of gips gedurende ongeveer een maand. Het is wel belangrijk om hier op tijd mee te beginnen zodra je de symptomen herkent.

rhizofixlinks_1

Je fysiotherapeut of huisarts zal je adviseren in hoe je de skiduim het beste kunt genezen. Een vingerspalk of duimbrace helpt je duim rust te vinden zodat hij goed kan herstellen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »