Slijmbeursontsteking; wat nu?

Slijmbeursontsteking; wat nu?

Leer met deze handige drie tips van Apotheek&Sport hoe je een slijmbeursontsteking voorkomt en wat je kunt doen om er snel van te genezen.

Slijmbeurs of bursa - wat is het?

Ons lichamelijke bewegingsapparaat zit prachtig in elkaar. Botten zorgen voor stevigheid en spieren kunnen we aansturen om te bewegen. Spieren zitten met een pees vastgehecht aan het bot en vlak bij de aanhechting van de pees aan het bot ligt een klein, zacht stootkussentje. Dit kussentje is de slijmbeurs of bursa. Zeker bij gewrichten als schouder of knie is het belangrijk dat alles makkelijk en zonder wrijving kan bewegen. Lukt dat niet, dan wordt bewegen beslist pijnlijk.

Slijmbeursontsteking

Het stootkussentje, de slijmbeurs, beschermt het bot tegen wrijving met de pees. Maar soms gaat het mis. De slijmbeurs kan beschadigd raken of geïrriteerd. Vaak zal het zich dan vullen met bloed of extra vocht. Ook kunnen bacteriën zorgen voor infectie. Je voelt en ziet een zwelling en bewegen wordt pijnlijk. Bij een infectie zul je zien dat de huid plaatselijk roder wordt en je hebt misschien last van koorts.

Een aantal oorzaken van slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking ontstaat vaak na een ongeval. Stel dat je flink valt en je schouder vangt de klap op. De slijmbeurs kan hierdoor scheuren, of beschadigd en geïrriteerd raken. Soms komt het voor dat je een bacteriële infectie hebt die zich uitbreidt naar de slijmbeurs. Of door chronische overbelasting raakt de slijmbeurs geïrriteerd. Langdurig werken in één houding of lang en vaak op je knieën zitten, kan dit veroorzaken. Dit laatste komt wel eens voor bij stratenmakers.

Diagnose en behandeling

Brace slijmbeursontsteking

De huisarts zal vaststellen of je last hebt van slijmbeursontsteking. Vaak is een aantal simpele bewegingen hiervoor al voldoende. De arts kan met een injectiespuit het overtollige vocht uit de bursa wegnemen en ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven. Heel soms, met name bij infecties, is een kleine operatie noodzakelijk. Rust is bij de genezing van groot belang. Met fysiotherapie kun je oefeningen leren om het gewricht te ontlasten. Vaak zul je hierbij ondersteuning krijgen van beschermende braces en support. Hieronder geven wij een aantal tips om een slijmbeursontsteking te voorkomen.

Tip 1: voorkom overbelasting

Veelvuldig werken in dezelfde houding vergroot de kans op irritatie van de slijmbeurs. Dit is te voorkomen door bewegingen af te wisselen en door het nemen van zogenaamde micro-pauzes van nog geen minuut. Werk je veel op de knieën? Doe dat dan vooral niet zonder kniebeschermers. Ben je gevoelig voor slijmbeursontstekingen? Ondersteun de gewrichten dan met adequate hulpmiddelen.

Tip 2: overbelasting en onderbelasting bij het sporten

Wie net begint met een nieuwe sport, heeft vaak de neiging om er heel fanatiek tegenaan te gaan. Doe het voorzichtig aan. Zeker bij nieuwe bewegingen is het lichaam in feite onderbelast: het is dit gewoon nog niet gewend en dat kan leiden tot blessures, zoals bursitis. Bij overbelasting geldt dit uiteraard ook. Zorg voor goede en warme sportkleding en bouw je sportactiviteiten langzaam op. In geval van blessures, kunnen producten bij blessurebehandeling extra ondersteunen.

Tip 3: eet gezond, gevarieerd en neem uw rust

Het lichaam moet zich herstellen na elke inspanning. Neem je lichaam serieus en gun jezelf voldoende rust na arbeid. Eet gezond en gevarieerd, neem voldoende pauze en voldoende slaap. De Romeinen zeiden het al: een gezonde geest in een gezond lichaam.

Met de juiste werk-of sporthouding, ondersteund door goede hulpmiddelen, kun je zelf veel doen om een slijmbeursontsteking te voorkomen. Gezond en veilig kunnen bewegen, dat willen we allemaal.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »