Spierscheuren; oorzaken en oplossingen

Spierscheuren; oorzaken en oplossingen

Je bent heerlijk fanatiek aan het sporten of je maakt plotseling een snelle, maar verkeerde beweging. En dan voel je het. Een plotselinge en hevige pijn in een van je spieren.

Een plotselinge en hevige pijn - is je spier gescheurd?

Je bent heerlijk fanatiek aan het sporten of je maakt plotseling een snelle, maar verkeerde beweging. En dan voel je het. Een plotselinge en hevige pijn in een van je spieren. De pijn is goed te lokaliseren en je merkt dat je jouw spieren niet meer goed kunt belasten. Dan is het mogelijk dat je te maken hebt met spierscheuren.

Te strak gespannen en nu gescheurd

Je spieren bestaan uit sterke en zeer elastische vezels met daartussenin bloedvaten, zenuwen en lymfevaten. Maar hoe elastisch ze ook zijn, spiervezels hebben hun limiet. Heb je ze per ongeluk overbelast, dan kan de spanning zo groot zijn dat er een aantal breken. Bovendien kunnen ook bloedvaten en lymfevaten breken. Dit alles merk je; de pijn is voelbaar en je voelt meteen dat je de spier in kwestie moet ontzien.

Een aantal factoren die spierscheuren in de hand werken

Als we ouder worden, worden we strammer en stijver. Onze spieren zijn minder elastisch en een blessure is sneller gekregen. Koude spieren zijn minder goed doorbloed en daardoor minder elastisch. Spieren hebben voedingsstoffen en zuurstof nodig om optimaal te presteren en ons bloed voert dat aan. Langdurige en eenzijdige bewegingen kunnen bepaalde spieren uitputten. Ook dan is de kans op blessures groter. Zijn we al vermoeid voordat we gaan sporten, dan is de kans op blessures groter.

Spierscheuren voorkomen

Een goed uitgerust lichaam en voldoende doorvoed, dat is een goede uitgangspositie. Met noodzakelijke opwarmoefeningen verwarm je je spieren en zorg je voor een betere doorbloeding. Zeker wie wat ouder is, doet er goed aan veel tijd aan opwarming te besteden. Is het koud, dan is warme kleding een goede bescherming voor je spieren. En wat oefenen betreft, wissel regelmatig af en train niet te eenzijdig.

Herstellen van spierscheuren

Na spierscheuren is het zaak om de spier af te koelen om zwelling tegen te gaan. Verwarmen is zeker niet aan te raden. Daarna, als je spier weer belast mag worden, bouw je de activiteit langzaam op. Daarbij is het slim om beschermende en ondersteunende producten te gebruiken.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »