Tips voorkomen en genezen van blessures

  • Geplaatst op
  • Door Rowena
  • Geplaatst in Blessure
Tips voorkomen en genezen van blessures

Een blessure is vervelend. Gelukkig kun je met deze tips blessures gemakkelijk voorkomen en genezen! Lees hier tips van Apotheek&Sport.

Veel mensen lopen weleens een blessure op. Vooral tijdens het sporten maak je gemakkelijk een verkeerde beweging of worden de spieren teveel belast. Maar hoe kom je nu het beste van die vervelende blessures af? En belangrijker nog: hoe voorkom je ze eigenlijk? Wij zetten de beste tips voor je op een rij.

Wat is een blessure?

Blessures zijn een vorm van lichamelijk letsel. Sommige blessures ontstaan plotseling, bijvoorbeeld door een val of een botsing met een tegenstander. Er zijn ook blessures die geleidelijk ontstaan omdat je voortdurend te zwaar traint of omdat je geen goede sportschoenen draagt. Gelukkig heeft het lichaam een enorm herstellend vermogen waardoor veel blessures uiteindelijk vanzelf weer verminderen. Maar dat herstel kun je natuurlijk wel bevorderen.

Blessures voorkomen

Tip 1 - Voorkom blessures met een goede warming-up

Het liefst wil je meteen de tennisbaan of het voetbalveld op. Toch is het essentieel om eerst een goede warming-up te doen. Op deze manier maak je spieren alvast warm zodat je lichaam klaar is voor een uurtje intensief sporten. Door een warming-up stijgt ook de temperatuur in je gewrichten. Je kunt nu soepeler bewegen waardoor de kans op schade aan je gewrichten afneemt.

Tip 2 - Gebruik speciale sportschoenen

Bij de meeste sporten worden de knieën en enkels behoorlijk belast. Tijdens het rennen vangen je voeten namelijk twee tot drie keer je lichaamsgewicht op. En dat gebeurt bij elke landing. Daarom is het belangrijk om speciale sportschoenen te dragen. Deze vangen de schok namelijk al voor een groot deel op.

Tip 3 - Extra ondersteuning van je zwakke knie, pols of enkel

Iedereen heeft wel een paar zwakke plekken. Vooral knieën, polsen en enkels zorgen tijdens het sporten voor de nodige blessures. Als je weet dat je zo'n zwakke plek hebt, kun je het beste een sportbrace dragen. Dit geeft je net wat meer steun zodat de kans op een blessure minimaal is.

Hoe komt je van een blessure af?

Tip 1 - Met koelen voorkom je erger

Ben je aan het sporten en verstuik je plotseling je enkel of verdraai je je knie? Dan is het verstandig om dit snel te koelen. Koelen verzacht niet alleen de pijn, maar het vermindert ook de ontstekingsreactie. En daardoor wordt de hersteltijd aanzienlijk verminderd. Direct koelen is dus meteen al de eerste stap naar herstel.

Tip 2 - Pijnverlichting met onze zelfzorgproducten

Met kleine blessures is het niet nodig om naar de huisarts te gaan. Maar die overbelaste spieren, stijve schouder en lichte ontsteking in de knie of enkel zijn toch wel heel vervelend. Gelukkig zijn er goede zelfzorgproducten te koop. Hiermee wordt de pijn meteen een stuk draaglijker.

Tip 3 -Zorg voor voldoende rust

Als een blessure is veroorzaakt door overbelasting dan is rust vaak de beste remedie. Het geeft je lichaam de kans om weer helemaal te herstellen.

Een warming-up, goede sportschoenen, op tijd koelen en voldoende rust: het helpt allemaal om blessures te voorkomen en genezen. Nu je weet wat je moet doen, kun je weer onbezorgd genieten van een middag op het voetbalveld of in de sportschool.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »