Wat te doen bij het carpaal tunnel syndroom?

Wat te doen bij het carpaal tunnel syndroom?

Klachten aan de handen zijn vervelend. Simpele handelingen zijn opeens niet vanzelfsprekend meer. Een vervelende aandoening is het carpaal tunnel syndroom.

Klachten aan de handen zijn ontzettend vervelend. Bepaalde werkzaamheden en simpele handelingen zijn opeens niet zo vanzelfsprekend meer. Een vervelende aandoening aan de handen is het carpaal tunnel syndroom. Hierbij is de middelste handzenuw in de pols bekneld. Het is een aandoening die voorkomt bij 1 op de 10 mensen. Zij krijgen onder andere last van pijnlijke, tintelende en stijve handen. Wat kun je doen bij het carpaal tunnel syndroom?

Vervelende klachten aan de hand

Klachten aan de hand kunnen ontstaan door een beknelling van de middelste armzenuw in de zogeheten carpaal tunnel. Dit door dit gedeelte lopen verschillende pezen en zenuwen door de hand heen naar het midden van de onderarm. Daardoor is het onder andere mogelijk om je hand en vingers te bewegen. Door een zwelling van de middelste buigpezen kan de middelste armzenuw klem raken en afgekneld worden. Dit veroorzaakt het carpaal tunnel syndroom, met onder andere een pijnlijk en dof gevoel in de hand tot gevolg.

Tip 1 – Zorg voor rust aan handen en pols

Bauerfeind

Het carpaal tunnel syndroom is een pijnlijke aandoening die helaas niet altijd te voorkomen is. Zo kun je er zelfs last van krijgen als je veel met computers werkt. Telkens dezelfde typebewegingen maken kan namelijk een belasting vormen voor je hand. In dat verstandig om tijdelijk te stoppen met bepaalde handbewegingen. Probeer als je veel op de computer werkt bijvoorbeeld regelmatig pauzes te houden. Om je pols rust te geven kun je eventueel ook een spalkje dragen.

Tip 2 – Laat je pols injecteren

In sommige gevallen is een spalkje en rust voor de pols niet afdoende. Ongeveer de helft van de mensen blijft last houden van vervelende klachten. In dat geval kun je een injectie overwegen. Hierbij spuit de arts de ontstekingsremmer corticosteroïd in je pols. Dit zorgt ervoor dat de zwelling en druk in de carpaal tunnel afneemt en zelfs verdwijnt.

Tip 3 – Overweeg een operatie

Aan de andere kant heeft een injectie vaak een tijdelijke werking. Bij aanhoudende klachten kun je een operatie overwegen. Hierbij snijden de doktoren het peesblad door, waardoor de middelste armzenuw weer genoeg ruimte krijgt. Een operatie zorgt ervoor dat de klachten van het carpaal tunnel syndroom vergoed verleden tijd zijn.

Conclusie

Misschien heb je net als duizenden andere Nederlanders last van het carpaal tunnel syndroom. Gelukkig hoef je nooit lang met deze vervelende klachten aan de hand door te lopen. In een deel van de gevallen is tijdelijke rust of een spalkje al voldoende. In andere gevallen verhelpt een injectie of een operatie deze aandoening.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »