Water drinken tijdens hardlopen - is het echt nodig?

Water drinken tijdens hardlopen - is het echt nodig?

Lees deze handige tips van Apotheek en Sport over drinken tijdens hardlopen. Hardlopen is goed voor zowel geest als lichaam, als je dit verantwoord doet.

Water drinken tijdens hardlopen, is het echt nodig?

Of je nu kiest voor het lopen van een marathon of traint voor een aantal sprintnummers, hardlopen is een gezonde bezigheid. Het verbetert je conditie en versterkt je cardio-vasculaire systeem. De positieve effecten merk je niet alleen op lichamelijk, maar ook op mentaal gebied. De Romeinen wisten al dat een gezonde geest en een gezond lichaam samengaat. Hardlopen zorgt er ook voor dat je lichaam opwarmt, dat je vocht verliest en gaat zweten. Is het verstandig om te drinken tijdens hardlopen? En zo ja, zijn er dan handige tips om rekening mee te houden? Wij noemen er graag een aantal op.

Tip 1: Drink van tevoren

Vocht verliezen tijdens het hardlopen is de normaalste zaak van de wereld. Bereid je goed voor op je training en drink voldoende vocht voordat je begint.

Tip 2: Drink vooral niet te veel

Tijdens het hardlopen verlies je niet alleen vocht, maar krijg je ook vaak een droog gevoel in de mond. De verleiding is dan groot om extra veel te drinken tijdens hardlopen. Doe dit niet. Je lichaam is bezig met het verrichten van inspanning. Wie dan te veel drinkt, werkt zijn lichaam tegen, met kans op misselijkheid en braken.

Tip 3: Drink kleine hoeveelheden, gelijkmatig

Je lichaam presteert het best als het zijn vochthuishouding netjes op peil kan houden. Probeer altijd minder dan een halve liter te drinken tijdens hardlopen. Driehonderd milliliter is meestal ruim voldoende.

Tip 4: Water voor korte afstanden, sportdrank voor langere

Isostar

In de regel is het voldoende om je vochttekort aan te vullen met water, als je korte inspanningen verricht. Bij duurlopen of bij hogere buitentemperaturen verlies je naast vocht ook belangrijke elektrolyten. Dan is het verstandig om sportdranken te drinken, of speciale tabletten in water op te lossen. Gebruik hier ook een goede en handige drinkfles voor.

Tip 5: Voeding voor de echte duurlopers

Wil je echt gaan trainen voor de marathon of triatlon? Dan is naast regelmatig drinken tijdens hardlopen ook goede voeding onderweg nodig. Uiteraard geldt hetzelfde voor voedsel als voor drank: regelmatig, in kleine hoeveelheden. Bananen zijn hiervoor uitstekend geschikt.

Vijf eenvoudige tips, dat geven we je. Zodat hardlopen niet alleen leuk blijft, maar vooral gezond.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »