Water drinken tijdens het sporten

  • Geplaatst op
  • Door Rowena
  • Geplaatst in Sporten
Water drinken tijdens het sporten

De belangrijkste reden van water drinken tijdens het sporten is het compenseren van het vochtverlies. Uitdroging kan voor gezondheidsklachten zorgen.

De belangrijkste reden van water drinken tijdens het sporten is het compenseren van het vochtverlies. Je verliest vocht tijdens het sporten doordat je zweet. Zweten is noodzakelijk om het lichaam af te koelen om oververhitting te voorkomen. Daarnaast versnelt je ademhaling, waardoor je ook tijdens het uitademen meer vocht verliest dan normaal. Te weinig water drinken tijdens het sporten kan ervoor zorgen dat je uitdroogt. Uitdroging kan op korte én lange termijn voor gezondheidsklachten zorgen.

Waarom is water drinken belangrijk?

Water drinken is noodzakelijk voor een goede gezondheid en nóg belangrijker tijdens het sporten. Omdat ons lichaam voor meer dan 60 % uit water bestaat, moet de hoeveelheid water in ons lichaam regelmatig aangevuld worden. Water is essentieel voor een groot aantal processen in ons lichaam, zoals de spijsvertering en het zuiveren van het lichaam. Doordat we tijdens het sporten meer vocht verliezen dan normaal, is het belangrijk om meer water te drinken om belangrijke processen in ons lichaam op gang te houden. Zonder veel lichamelijke activiteit heeft ons lichaam ongeveer 2 liter water per dag nodig. Als je op één dag meer dan een uur sport, dan is de dubbele hoeveelheid aanbevolen. Om goed bij te kunnen houden hoeveel water je op een dag drinkt, is het handig om een beker bij de hand te hebben die je altijd gebruikt, zoals de CamelBak.

Wat zijn de symptomen van watertekort?

Te weinig water drinken kan zich op veel manieren uiten. Het meest duidelijke signaal is dorst. Als je dorst krijgt, dan is dat een teken dat je te weinig water hebt gedronken. Daarnaast kun je last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn, concentratieverlies, vermoeidheid en spierkrampen. Dit zijn allemaal symptomen op korte termijn die het gevolg zijn van dehydratie. Je herkent watertekort overigens ook aan donkerkleurige urine. Op langere termijn kan regelmatig watertekort zelfs tot chronische ziektes leiden, zoals darmproblemen, artritis en chronische hoofdpijn- of vermoeidheidsproblemen.

Hoe weet ik of ik voldoende water heb gedronken?

Als je voldoende water drinkt, dan uit zich dat vooral in het uitblijven van symptomen die gerelateerd zijn aan dehydratie. Met andere woorden, als je geen andere lichamelijke klachten hebt, dan zorgt een gezond waterniveau ervoor dat je je goed voelt. Dit betekent dus dat je altijd preventief water moet drinken. Door vóór, tijdens en ná het sporten water te drinken, voorkom je dat je dorst krijgt en eventueel hoofdpijn krijgt of duizelig wordt. Als je meer dan een uur sport, dan is een halve liter per uur meestal voldoende. Gebruik tijdens het sporten een lek-vrije drinkbeker, zoals de bekers van CamelBak. Teveel water drinken komt overigens niet snel voor, aangezien ons lichaam tot wel 1 liter water per uur kan verwerken.

Let er dus op om altijd genoeg water te drinken. Water drinken tijdens het sporten is belangrijk om alle belangrijke processen in het lichaam op gang te houden.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »