Zo kom je van je lage rugpijn af

  • Geplaatst op
  • Door Rowena
  • Geplaatst in Blessure
 Zo kom je van je lage rugpijn af

Last van lage rugpijn? Blijf zoveel mogelijk in beweging en kies voor de producten van ApotheekEnSport.nl om weer snel van de pijn af te zijn.

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Ongeveer 80 tot 90% van de mannen en vrouwen heeft wel eens last van pijn in de rug. In de meeste gevallen ligt hier geen duidelijke fysieke afwijking aan ten grondslag. Men spreekt dan van aspecifieke lage rugpijn. Het beste is vaak om zoveel mogelijk in beweging te blijven, eventueel met gebruik van een pijnstiller. Bij aanhoudende klachten doe je er goed aan een huisarts te consulteren.

Pijn in de onderrug kan vele oorzaken hebben

Lage rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Er kunnen klachten ontstaan door een verkeerde houding of beweging, door verzwakte spieren, door fysieke overbelasting, door stress of door instabiele of beschadigde wervels in de onderrug.

De symptomen van lage rugpijn

Pijn in de onderrug uit zich als een zeurende of stekende pijn. De pijn kan zowel geleidelijk opkomen als plotseling ontstaan en gepaard gaan met een stijve rug. De pijn kan verergeren bij (intensief) sporten, langdurig zitten of staan en slenteren. Als de pijn uitstraalt naar de billen of bovenbenen, is het van belang om een huisarts in te schakelen om een hernia uit te sluiten.

Het risico op lage rugklachten verkleinen

lage rugpijn
In de acute pijnfase kan het beste gedoseerd rust worden genomen.
Zelfzorgproducten kunnen enige verlichting van de klachten geven. Totale rust wordt afgeraden, vanwege het risico op spierverslapping en achteruitgang van de conditie. Circa de helft van de mensen met lage rugklachten is binnen een week weer pijnvrij, ongeveer 95% is binnen 3 maanden van de klachten af. De aandoening kan wel weer terugkomen. Iets meer dan de helft krijgt binnen een jaar opnieuw last van lage rugpijn.

De kans op lage rugpijn kan worden verkleind met oefeningen, gericht op versterking van de rug- en buikspieren, een goede lichaamshouding en rompstabiliteit. Ter voorkoming van lage rugpijn is het belangrijk om te letten op een goede tiltechniek, ontspannen slaaphouding (plat op de rug) en een goede zithouding. Ga naar de huisarts als de lage rugpijn wekenlang aanhoudt en bewegen onvoldoende lukt.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »